2011-05-23

Plåta ringduvan

Ingvar, du har väl en kamera. Kan du plåta ringduvan med en ring runt halsen åt mig??

Jag började nämligen tro att det spökade. Jag har minnet men det finns inga bilder eller anteckningar någonstans om en ringduva med hel ring runt halsen.

Du som ser så mycket i naturen, har du aldrig funderat på att rapportera in till Artportalen? Jag lägger in alla fåglar där och ibland fjärilar och trollsländor där. T.o.m grodor. :) Uppgifterna används delvis i vetenskapligt syfte.

Här är länken: Artportalen

 
NatureFootstep.com

13 kommentarer:

 1. Förra gången det här kom upp hittade jag ju detta på Internet.
  Kanske kan det vara en förklaring?

  Ringduvan är Europas största duva. Tidigare var den en skygg skogsfågel men numer ser man den ofta inne i städerna. Den är lätt att känna igen på den vita halsfläcken. Den kallas ringduva för att dess "vita vingband bildar en vit ring runt fågeln" när den lyfter.
  © Lars-Olov Karlsson

  http://www.bioresurs.uu.se/myller/stad/ringduva.htm

  Finns på huvudlänken

  http://www.bioresurs.uu.se/myller

  välj
  staden/
  fakta

  Ett myller av liv är ett läromedel om biologisk mångfald. Det är producerat vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i samarbete med Centrum för biologisk mångfald och WWF (Världsnaturfonden) och finansierat av Stiftelsen Erik Johan Ljungbergs Utbildningsfond.

  Eller?

  SvaraRadera
 2. nej, det är inte det. Det jag minns, och jag tror Ingvar menar, är att fågeln faktiskt HAR en fin ring runt halsen. Precis som gräsandshannen. Jag blev så snopen när jag kom hit och förstod att ringduvan bara har fläckar på halssidorna. Mysko!

  SvaraRadera
 3. Jag tror att Lil har rätt. Jag hinner bara se dem när de lyfter. De brukar ju sitta ganska högt. Så när jag tänker efter, så har jag nog aldring sett någon full halsring. Ibland ´förleder´ nog namnet till att se mer än man egentligen gör, eller? Intressant spörsmål hur som helst!

  SvaraRadera
 4. för mig var det tvärtom. Jag HAR sett sådana när vi var barn. När jag hörde namnet var det självklart. När jag sedan började med fåglar har jag varit konstant konfunderad över detta.

  SvaraRadera
 5. Jag har för mig det också, men jag har märkt att minnet varierar över tid. De runda märkena kan väl knappast kallas ´ringar´? Men jag har sett dem på marken, när de käkar Blåbär! *ler Det vackraste namnet i Floran är : Gullpudra. Lite sagolikt och en skönhet med elegans. Kolla någon flora, om ni inte känner till den. Är ju lite oansenlig.

  SvaraRadera
 6. Läste någonstans att gamla ringduvor har en vit ring på halsen som de yngre saknar.
  Och Gullpudran är ju jättesöt! =)
  Kram och hoppas vi syns på studenten på måndag! ;)

  SvaraRadera
 7. Vi får hoppas att det inte regnar på studenterna! :)

  SvaraRadera
 8. Det ser ut att bli sol och ca 20°. Vi får väl hoppas på det! =)

  SvaraRadera
 9. Det hoppas vi. Ska bli roligt att träffa dig också. :)

  SvaraRadera
 10. Under långpromenaden i förrgår, såg jag en verkligt mäktig Björk. Ca metern i diameter strax ovan rötterna, och 8-9 stora stammar från den. På hemvägen skulle jag in på Apoteket. Men det var stängt, och jag klurade på om det hänt något. Vårdcentralen liksom Mödravården : också stängda. Var in på Konsum för at fråga varför det var stängt. Då kom jag på att det var RÖD dag. Vad jag ville komma till är att jag har NOLL koll på helgdagar som ålderspensionär. Hur är det med dig?? *ler

  SvaraRadera
 11. jag har haft problem med helgdagar sedan jag blev arbetslös. Efter det har man noll koll. När man jobbade såg man fram mot dom, nu gör det detsamma.

  SvaraRadera
 12. Precis! Tycker bara att de är till besvär. Väldigt tidigt i morse såg jag säsongens första Orkidé : nämligen Nattviol. De värmde! Nu kan du ge dig i kast med Näckrosorna. Det har formligen exploderat senaste veckan med blomsterfägring. Fast Majsen såg vissen ut, tror att det börjar bli lite torrt nu. Ha det så gott...! Och Trädkrypare lyckades jag spana in. *ler

  SvaraRadera
 13. Åhh, jag såg ju också en trädkrypare för två eller tre måndagar sedan när jag satt på en bänk utanför församlingsgården där vi har våran självhjälpsgrupp. Kom på det nu! ;D

  SvaraRadera

Kommentarsfält för NatureFootstep Photography

Comments for NatureFootstep Photography