2010-12-13

Vi lagrar falska minnen

Läste en notis i Illustrerad Vetenskap, nr 18-2010, med ovanstående rubrik.

Så här skriver dom:
"Att hjärnan kan lagra falska minnen har varit känt länge, men nu visar psykologen Helen Paterson vid University of Sydney att vi minns informationen, även om vi fått veta att den är felaktig. Den får också påverka våra beslut. Det mest typiska problemet med detta slags falska minnen uppträder om två vittnen diskuterar något de båda har sett. Då blandas minnena, och även om det senare visar sig att de är felaktiga, så lagras minnesinnehållet för framtiden."

VA??????
Vad är det för konstigt med det? Undrar ju jag. Minnen är minnen och bryr sig väl inte om vad som är falskt eller sant. Däremot får väl vissa minnen en stämpel på sig med texten "falskt". Men de verkar tycka att man ska blåsa bort minnet så fort man får veta att det är falskt. Glöm bort det! Så kan man ju göra samma miss igen utan att veta om det. Fast jag misstänker väl att de bara klantat till det vid förkortandet av texten. Men i alla fall! Låter helkorkat.

NatureFootstep.com

9 kommentarer:

 1. Falskt eller sant? Vi beasrbetar nog våra minnen kontinuerligt, även utan inblandning och beroende på vad som har hänt under tiden. Så med utgångspunkt från en själv är ju minnena ´sanna´! Nyheter och särskilt Dokumentärer är ju också bara subjektiva berättelser, där alla ´fakta´ och bakgrunder inte finns med. Psykologin är alltid ute på hal is, när de gör s.k. undersökningar. Precis som medicinska samband som görs utifrån statistik insamlat under många år. De som har störst problem med minnet/sanningen är väl historieskrivare. Man är ju ganska ´böjd´ att tro att dylika forskare mest lider av undersysselsätning, eller? Intressant artikel iaf., som kanske ledde till en ´doktorsavhandling´! Den är nog korrekt: förutsatt att du minns den rätt! *ler

  SvaraRadera
 2. det är en notis som jag skrev av. Så jag har inte ändrat. Men journalisten har ju färståss dragit ner det rejält. Själva rapporten har jag inte sökt efter.

  SvaraRadera
 3. Ja,sant eller falskt minne! Undrar om forskaren kom ihåg allt, eller bara det hon VILLE minnas. Jag tycker att jag minns sådant bäst, som jag helst vill glömma! *ler

  SvaraRadera
 4. Nog tror jag också att man blandar ihop varandras minnen och lägger till/drar ifrån, i många gamla minnen.
  Upplevelser kan ju självklart också uppfattas olika.

  Värst var nog förr, när brottsoffer/vittnen mindes fel och de drabbade "brottslingarna" fick sitta i finkan i åratal innan det gjordes friande DNA. Då mådde nog alla drabbade förfärligt dåligt.

  Minnesbilder kan nog vara svårast att lita på, eftersom så många människor liknar varandera.

  Undrar ibland varför det läggs ned så mycket forskningsresurser på självklara saker?

  SvaraRadera
 5. Ja, det undrar jag också. Men de ska ju ´belägga´ att det självklara faktiskt är just det, självklart. Annars har de inga ´nya´ forskningsområden att ta sig an numera.*ler Det kom en rapport om att den som sover normalt, får färre rynkor! Annars finns ju kosmetika.
  Jag "fundrar" på en sak. Jag är ju konfirmerad, av någon outgrundlig anledning.i S:t Lars kyrka. Är ni andra det också, och framförallt MAPPA (mamma och pappa)? Har nog aldrig tänkt på det förut. Vore lite kul att få veta. ( ) När vi gick över till Maries mamma, så blev M. så uppspelt att hon drog ihop mamma och pappa. *ler igen
  För övrigt är det -19 nu. Brrr.

  SvaraRadera
 6. Lil o jag skulle konfirmeras när vi flyttade till Katrineholm, men prästen var så dum så vi struntade i det. Tror inte Mats är det heller.
  Jag har inte hört om "mappa" :) är konfirmerade. De har inget sagt och jag hittade inga sådana uppgifter vid upplösningen av boet. Så du är nog den enda som blev det. Marie håller ju på lite med släktforskning. Kanske där finns någon uppgift i kyrkoböcker.

  SvaraRadera
 7. Tackar för svaret. Misstänkte nog att jag var den enda i detta gudlösa samhälle! *ler Jag har för mig att det var våra farföräldrar som mest ville att vi skulle konfirmeras. Jaja, min tro stärktes iaf. inte. Det värsta med vintern är att det inte händer något i naturen, mer än att snötäcket ökar. Var ute på en nästan 7-timmars promenad och fick se korpar och en grann tjädertupp. Inte illa trots allt. Fast vägarna är knöliga av all is, så det gör illa åt fötter och ben. Ha en trevlig helg iaf.!

  SvaraRadera
 8. Vädret uppför sig inte särskilt ´klimatsmart´ egentligen denna vinter. Om det beror på den negativa nordatlantiska ´osillationen´ eller ej må de tvista om! Men det går ju åt mängder med energi på norra halvklotet, där de flesta bor. Då utsläppsmålen kan vi väl bara drömma om! ...tills vidare. Ha det bra fram till jul, och under helgerna förstås om du kan ta dig ut!

  SvaraRadera

Kommentarsfält för NatureFootstep Photography

Comments for NatureFootstep Photography