2012-12-21

Spara vatten ? vatten och "Visst går det...."

Ett brev till WWF EKO och WWF.se     Artikeln kan läsas H Ä R
vatten och "Visst går det...."

Hej på er på WWF Eko och WWF.se!

Jag har suttit och läst artikeln om "miljöklokt i vardagen"  i WWF EKO nr 4 2012. Jag har lite synpunkter på vattenhantering. 

För det första anser jag att uttrycket "förbrukar vatten" är felaktigt. Vi "använder vatten" men ofta på ett felaktigt sätt. Det enda sätt som vatten kan förbrukas på här på jorden är det som sipprar ut i rymden. Men på många ställen här på klotet så använder man vattnet så att det går upp i atmosfären och landar i havet oftast. DVS vi förflyttar vattnet och då försvinner det från t.ex Aralsjön, eller som jag läst på sistone, att grundvattnet förflyttas ut i havet eftersom vi konstbevattnar.

Sedan tycker jag att det är fruktansvärt när personerna i artikeln fyller sina tvättmaskiner till bredden eller struntar i att tvätta dom och bara luftar dom. Att använda överblivet matlagningsvatten för att vattna blommor är antagligen nyttigt för växterna då näringsämnen tillkommer. Men det kan antagligen också börja mögla. Och mögel kan leda till astma och allergi.

När det gäller hushållsvatten så har vi ju inga problem med vattentillgången i Sverige. Så av den anledningen behöver man inte spara på vatten. DÄREMOT ska man undvika att använda kemiska ämnen i möjligaste mån. För anledningen till att "spara vatten" är ju att vattenverken måste rena det vatten som går ut från hushållen. (Här i Sverige alltså. I utvecklingsländerna är det lite annorlunda med vattentillgången.)

När det gäller tvättmaskinerna så kan jag bara säga att fyllda maskiner med dålig sköljning skapar grogrund för enorma hudproblem, som eksem. Jag slängde ut min tvättmaskin och handtvättar numera. Minimalt med tvättmedel använder jag och jag sköljer noga. Vattnet jag spolar ut blir naturligtvis flera liter extra, men det är renare, plus att min tvätt blir renare och mindre "kli-ig". Jag slipper eksem och alla salvor för att slippa eksemet. Salvorna är ju också kemikalier så i längden är nog mitt sätt bättre i alla fall. Kortison är nog inte så bra för vatten kvaliteten.


Tack ändå för att ni finns. Ni gör många bra saker.

God Jul och Gott Nytt År önskar jag er och organisationen.
Mvh 
 
Monica Johansson / NatureFootstep


NatureFootstep.com

Etiketter , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsfält för NatureFootstep Photography

Comments for NatureFootstep Photography